A szennyvízhálózat kiépítése Kisudvarnokban

« Vissza
 

A 2020-as évben településünkön különböző beruházásokat tervezünk. A legnagyobb és a legigényesebb beruházás mindenképp a szennyvízhálózat kiépítése lesz.

A beruházás magába foglalja a szennyvízhálózat kiépítését falunk egész területén.  Vákuumos rendszerű szennyvízhálózat kiépítése fog megtörténni falunkban, melynek előnyei többek közt:

  • viszonylag kis átmérőjű csőhálózat szükségessége, ezáltal lehetőség szerint minél több csövet tudunk a zöld övezetben elhelyezni,
  • lényegesen kevesebb földmunka,
  • kisebb elhelyezési mélység,
  • jelentős környezetvédelmi hatás, mivel zárt rendszerről beszélünk, így nem kerülhet szennyvíz a talajba és ezen keresztül az ivóvizünkbe.

A vákuumos szennyvízelvezető rendszer lényege, hogy a központi állomásunkon alulnyomást alakítunk ki a csőrendszerben. A csövek általában vákuumszeleppel ellátott kisméretű gyűjtőkben végződnek (A vákuumszelep működéséhez nem kell elektromos áram, azt a vákuumvezetékben lévő vákuum működteti, és a gyűjtőaknába folyó szennyvíz szintemelkedése aktiválja. A szelep nyitásakor a kamrában normál körülmények között uralkodó l bar légköri nyomás nagy sebességgel a 0,3-0,7 bar abszolút nyomás (0,5-0,7 bar vákuum) alatt álló KPE gerincvezetékbe továbbítja a szennyvizet, ahonnan az végül a vákuumgépház gyűjtőtartályába jut. A szennyvizet innen centrifugálszivattyúk segítségével továbbítják a Dunaszerdahely szennyvízhálózatába. Az egész vákuumos szennyvízrendszer a következőkből tevődik össze:

  1. Vákuumgépház, gyűjtőtartályok, vákuumszivattyúk, centrifugálszivattyúk, irányító rendszer – falu építi ki
  2. Vákuumoos csővezeték-hálózat, ami áll fő- és mellékvezetékekből, melyek vákuumszeleppel ellátott gyűjtő aknákban végződnek az ingatlanok határa előtt - falu építi ki
  3. Az egyes ingatlanok gravitációs csatlakozóvezetékkel vannak bekötve a gyűjtőaknába. Mindenki maga köteles kiépíteni saját költségére

Innen szakaszosan kerül beszívásra a szennyvíz a vákuumvezetékbe az ott lévő vákuumszelepen keresztül.

Szakmailag is igényes beruházásról van szó, ezért az építkezés folyamán bizonyára sok gond és kellemetlenség fog felmerülni a kivitelező (OHL ŽS SLOVAKIA, a.s.), a falu és a lakosok között, ezért kérjük lakosaink türelmét. Az építkezés folyamán igyekszünk mindenkivel átbeszélni a lehetséges műszaki megoldásokat, ami az egyes ingatlanok rákötését illeti.

A beruházás településünkön a Környezetvédelmi minisztérium Környezetvédelmi alap támogatásával valósul meg.