Európai Falumegújítási Díj 2014

« Vissza
 

„Szűk völgyben – Távoli vidéken“

Európai Falumegújítási Díjért folyó verseny résztvevőinek közös ünnepe

2014. szeptember 11. és 13. között került sor a Európai Falumegújítási Díjért folytatott nemzetközi verseny kitüntetettjeinek közös ünnépre. A házigazdák mellet a résztvevő 29 település képviselői a svájci Vals községben élhették át a díjátadás felemelő hangulatát. Tizenkét ország 29 versenyzője közt Kisudvarnok is bekerült a hét, zsűri álatal első helyre javasolt település közé. A versenyt végül a magyarországi Tihany nyerte meg.

A nemzetközi verseny tavaly kiírt 13. évadának mottója „jobban.élni” („besser.leben”), mellyel azokra az európai falvakra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek környezetük és a kor kihívásaira alulról építkezve válaszolnak, és hosszú távon is fenntartható projektjeikkel biztosítják a fejlődést.

Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadásra egy háromnapos rendezvény keretén belül került sor. A gazdag programok, a természeti adottságok, a helybeliek szívélyes fogadtatása biztosították a rendezvény színvonalát. Minden résztvevő település számára lehetőség nyílt saját kultúrájának, jellegzetességeinek, természeti kincseinek bemutatására.

Kisudvarnok az európai megmérettetésre azt követően juthatott ki, hogy 2013-ban Szlovákiában elnyerte az Év Faluja kitüntetést. A Dunaszerdahelytől 2 km-re fekvő település, a járási székhely közelsége ellenére sikeresen megőrizte vidéki jellegét, és falusias légkörét. A 90-es években a szomszédos Nagyudvarnoktól függetlenné vált település jelentős fejlődésen ment keresztül. Ma egy modern, fejlett technikai, szociális és kultúrális háttérrel, jelentős külföldi kapcsolatokkal rendelkező település, ahol a közösség érdekei szerepelnek az első helyen. Többekközt ezt tartották szem előtt a számos, különböző projektek megvalósítása során.  Jelentős projektjei egyikének köszönhetően több kilométeres bicikliút került megépítésre, ezzel is biztosítva a biztonságos közlekedést a lakosok számára. Kisudvarnok az első olyan falvak közt szerepel Szlovákiában, melyek a megújuló energiaforrásokat használó napelemes rendszerek alkalmazása által biztosítják a középületeik energiai önellátását. 

A verseny legfőbb hozadéka a község számára a  falusi és vidéki társadalom ilyen módon történő megszilárdítása, a falusi élet értékeinek megőrzése, és a résztvevő falvakkal történő kapcsolatfelvétel és tapasztalatcsere.